Lucinda Scala  Quinn

Bruschetta z pomidorami


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Bruschetta z pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 długa bułka pokrojona na kromki

a każda kromka na pół (tak by powstało 20 kawałków)

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

4-6 pomidorów pokrojonych na kawałki (ok 3 szklanek)

1/3 szklanki listów bazylii

umytych i pokrojonych w wąziutkie paseczki

6 ząbków czosnku: 3 zmiażdżone i 3 przekrojone wzdłuż

2 łyżeczki soli

świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Ruszt umieścić w górnej części piekarnika. Ułożyć kromki na blaszce. Piec ok. 10 minut na złoty kolor. Obrócić, piec dodatkowe 5 minut.
Jednocześnie wymieszać w misce oliwę, pomidory, bazylię, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, posypać solą i pieprzem. Natrzeć czosnkiem każdą grzankę. Położyć na grzance łyżkę przyprawionych pomidorów. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.