Marieta  Marecka

Bruschetta z grillowanym bakłażanem i pastą z anchois


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Bruschetta z grillowanym bakłażanem i pastą z anchois
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 długie i dość wąskie kromki pieczywa, np. ciabatta pokrojona wzdłuż

6 filecików z anchois

1 mała cebula

1 pomidor obrany ze skórki i wyfiletowany

kilka plastrów szynki parmeńskiej

½ mozzarelli

sok z cytryny

kilka czarnych oliwek

oliwa

½ pęczka pietruszki

1 bakłażan

Przygotowanie:

Kroimy ciabattę w podłużne kromki, skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, żeby ładnie się przypiekła.
W tym czasie kroimy bakłażana na podłużne plastry, dość cienkie. Obsypujemy je solą i grillujemy na patelni grillowej polanej oliwą. W trakcie smażenia przewracamy je kilkakrotnie i przyprawiamy pieprzem.
Rozcieramy fileciki anchois na desce, przekładamy je do malaksera, dodajemy pomidory, pokrojoną cebulę, oliwki i natkę pietruszki. Przyprawiamy całość pieprzem, skrapiamy oliwą i miksujemy na pastę.
Podpieczone kromki pieczywa smarujemy pastą z anchovies, układamy na niej plastry szynki, mozzarelli i grillowanego bakłażana.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.