Katia Roman-Trzaska

Brownies – superczekoladowe ciasto


Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

odsłon: 49638

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

85 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 60%)

6 łyżek masła

¼ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

¾ szklanki cukru

2 średnie jajka

¾ łyżeczki esencji waniliowej

⅔ szklanki mąki pszennej

½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Nasmaruj formę masłem. W garnku rozpuść czekoladę i masło, możesz to również zrobić w kuchence mikrofalowej. Przełóż masę do miski i mieszaj przez ok. 1 minutę. Następnie dodaj (ważna kolejność) cynamon, (jeśli używasz), cukier, esencję waniliową, jajka i mąkę. Mieszaj delikatnie do momentu połączenia się składników. Dodaj orzechy/migdały. Przełóż masę do formy (cienką warstwę na spód) i piecz przez około 25-30 minut. Ostudź przed pokrojeniem w kwadraciki.

powrót

Podobne przepisy

Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

22.06.2016 14:07

CYTUJ

Mąka pszenna, jaka? dostałam od mamy na spróbowanie mąki szymanowskiej luksusowej typ 550, mogę jej użyć?

epi-pisklak

postów: 1

20.05.2015 15:57

CYTUJ

Ekspresowe, z pewnością upiekę, tylko chyba zamiast esencji waniliowej dodam laskę wanilii.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.