Ricardo Larrivee

Brownie z mocną kawą


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Brownie z mocną kawą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

180 g pszennej

przesianej mąki

60 ml przesianego kakao

¼ łyżeczki soli

170 g posiekanej czekolady deserowej

180 g masła pokrojonego w kostkę

250 ml cukru

3 jaja

lody waniliowe

15 ml mocnej kawy

 

 

Przygotowanie:


Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Przykryj pergaminem dno kwadratowej formy o boku 20 cm i posmaruj masłem boki. W misce wymieszaj mąkę, kakao i sól. Odstaw. W naczyniu do gotowania na parze roztop czekoladę z masłem. Wyjmij górną część naczynia, dosyp cukier, ucierając trzepaczką. Wbijaj po jednym jaju, ubijając przez 2 minuty po każdym. Mieszaj drewnianą łyżką, dosypując suche składniki. Przelej masę do foremki i piecz przez 25-30 minut do chwili, gdy środek będzie sztywny ale wilgotny. Schładzaj w foremce przez 4 godziny. Wyjmij i pokrój. Wersja dla dorosłych: umieść jeden kawałek ciasta w kieliszku. Dodaj lody i polej kawą. Wersja dla dzieci: umieść jeden kawałek ciasta w kieliszku. Dodaj lody.

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.