Tomasz Deker

Brownie z masą czekoladowo-karmelową


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Brownie z masą czekoladowo-karmelową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

280 g masła

320 g muscovado (brązowy cukier)

170 g czekolady 70%

3 duże jajka

10 ml ekstraktu z wanilii

130 g mąki pszennej

15 g kakao

2 g soli

 

Masa czekoladowo-karmelowa:

175 g cukru

80 g miodu

40 g syropu ziemniaczanego

260 g śmietany

2 g soli

40 g cukru

2 g pektyny

200 g orzeszków solonych

240 g czekolady min. 60%

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. W misce zmiksuj masło z cukrem muscovado. Dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do ciasta. Na koniec do ciasta dolej ekstrakt z wanilii.
W misce połącz sypkie składniki. Mąkę pszenną, kakao, sól i przesiej do ciasta. Całość wymieszaj.
Ciasto przełóż na kwadratową blaszkę. Piecz w nagrzanym piekarniku w 190 stopni C przez 15-20 minut. Gotowe ciasto, po wyjęciu z piekarnika, odłóż do przestudzenia.

Przygotuj masę czekoladową. Na głębokiej patelni skarmelizuj cukier, następnie dolej miód, syrop ziemniaczany i śmietanę. Cały czas mieszaj.
Dodaj sól, cukier i pektynę i całość wymieszaj. Do gotowego sosu karmelowego dodaj orzeszki solone i kawałki czekolady i ponownie wymieszaj.
Tak przygotowaną masę czekoladowo karmelową wylej na przestudzone brownie i wstaw do lodówki.




powrót

Podobne przepisy

Karmelowe brownie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
Brownie z masą czekoladowo-karmelową
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.