Jamie  Oliver

Brokuły z makaronem orecchiette, sałatka z cukinii z mozzarellą i sałatka z prosciutto i melona


Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Brokuły z makaronem orecchiette, sałatka z cukinii z mozzarellą i sałatka z prosciutto i melona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0




MAKARON:

125 g parmezanu

1 duży brokuł

200 g młodych fioletowych brokułów

1 puszka (30 g) anchois w oleju

1 czubata łyżka kaparów

1 mała suszona chilli

3 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego tymianku

500 g suszonego makaronu orecchiette



SAŁATKA Z CUKINII:

3 duże gałązki świeżej mięty

½ świeżej czerwonej chili

1 cytryna

200 g młodej cukinii, różnokolorowej

1 pudełko (125 g) małych kuleczek mozzarelli (bocconcini di mozzarella)



SAŁATKA Z PROSCIUTTO I MELONA:

mały pęczek świeżej bazylii

½ cytryny

12 plastrów prosciutto

1 melon (cantaloupe)

ocet balsamiczny



PRZYPRAWY:

oliwa

oliwa extra vergine

sól morska i czarny pieprz



NA POCZĄTEK:

Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zamontuj w malakserze drobną tarkę. Napełnij i zagotuj czajnik wody. Postaw dużą patelnię na małym ogniu.



MAKARON:

Odkrój skórkę z parmezanu i odłóż na później. Zetrzyj ser w malakserze i przełóż do miski. Odkrój różyczki od łodygi zielonego brokuła. Przytnij suche końce łodyżek fioletowych brokułów. Odłóż różyczki zielonego brokuła i młode fioletowe brokuły na bok. Zamontuj w malakserze zwykły nóż. Przekrój na pół łodygę zielonego brokuła i włóż ją do pojemnika malaksera wraz z połową filecików i olejem z puszki anchois oraz osączonymi kaparami. Dodaj rozkruszoną, suszoną chili. Obierz i dodaj 3 ząbki czosnku, a następnie zmiksuj wszystko pulsacyjnie na pastę. Wlej wrzątek do dużego, głębokiego rondla i postaw na dużym ogniu. Wlej mniej więcej 3 łyżki oliwy na dużą patelnię i przełóż na nią pastę brokułową. Wymieszaj, a następnie dorzuć trochę listków tymianku oderwanych od zdrewniałych łodyżek. Dolej niecałą szklankę wody i dodaj zachowaną skórkę od parmezanu. Przemieszaj i smaż pastę na średnim ogniu. Pilnuj zawartości patelni, mieszając od czasu do czasu. Zagotuj czajnik wody. Wrzuć makaron do rondla z osolonym wrzątkiem i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pod uchyloną pokrywką. Masz teraz jakieś 12 minut, żeby zrobić dwie sałatki, więc się pospiesz!



SAŁATKA Z CUKINII:

Połóż listki mięty na desce. Dołóż pół czerwonej chili, zetrzyj skórkę z połowy cytryny, a następnie posiekaj wszystko drobniutko. Przełóż wszystko na środek półmiska, skrop trzema łyżkami oliwy extra vergine i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dopraw dressing szczyptą soli i pieprzu, sprawdź smak i ewentualnie skoryguj. Potnij obieraczką cukinie na wstążki wprost na półmisek z dressingiem. Odsącz kulki mozzarelli z zalewy. Postaw półmisek z sałatką z cukinii na stole, ale przemieszaj dopiero przed samym jedzeniem. Kulki mozzarelli połóż na półmisku po wymieszaniu sałatki.



MAKARON:

Zamieszaj makaron, żeby się nie skleił. Po 5 minutach dodaj zachowane różyczki zielonych i fioletowych brokułów.



SAŁATKA Z PROSCIUTTO I MELONA:

Oberwij listki bazylii, drobniejsze odłóż na bok do przybrania. Duże utrzyj w moździerzu ze szczyptą soli na gęstą masę. Dodaj dwie łyżki oliwy extra vergine oraz sporo soku z cytryny. Fantazyjnie ułóż plastry prosciutto na półmisku. Przekrój melona na pół, usuń łyżką pestki, a następnie tą samą łyżką wybierz kawałki miąższu i rozłóż na półmisku z szynką. Skrop niewielką ilością octu balsamicznego i posyp zachowanymi, drobnymi listkami bazylii. Wyciśnij sok z połówek melona do moździerza z bazyliowym dressingiem, skrop sałatkę niewielką ilością dressingu i podaj na stół i półmisek, i moździerz.



MAKARON:

Usuń skórkę parmezanu z patelni z pastą brokułową. Nabierz do kubka trochę wody z garnka z makaronem, odsącz makaron i brokuły w cedzaku i przełóż na patelnię z pastą brokułową. Dodaj dwie garście startego parmezanu oraz chochlę-dwie wody po makaronie. Starannie i szybko wymieszaj aż uzyskasz lśniącą, luźną, cudowną mieszaninę. Posmakuj i dopraw, a następnie przełóż na półmisek i posyp garścią parmezanu. Skrop makaron oliwą extra vergine i rozrzuć nieco drobnych listków bazylii. Podaj do stołu wraz z resztą parmezanu do posypania.



PRZY PODANIU:

Gdy wszyscy są już przy stole, przemieszaj wstążki cukinii i dodaj kuleczki mozzarelli.



© Jamie Oliver 2010

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.