Jacques Pépin

Brokuły duszone na patelni


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Brokuły duszone na patelni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pęczek brokułów (ok. 650 gramów)

¼ szklanki wody

2 łyżki dobrej oliwy

½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Odkroić różyczki od łodyg. Podzielić na kawałki 2,5 cm. Obrać łodygę ze skórki ostrym nożem lub obieraczką do warzyw. Pokroić na kawałki 2,5 cm. Wrzucić brokuły na patelnię teflonową. Wlać wodę i oliwę. Posolić. Doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem około 3 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować na dużym ogniu przez 2 minuty, aż woda odparuje, brokuły zmiękną, ale pozostaną jędrne. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Omlet z lazurem i pieczarkami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Carpaccio z buraków
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.