Delia  Smith

Brochettes, czyli szaszłyki z marynowanego kurczaka


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Brochettes, czyli szaszłyki z marynowanego kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 ml maślanki

ząbek czosnku

łyżeczka kurkumy

1 zielone chilli

czubata łyżeczka tartego imbiru

łyżka liści kolendry

2 piersi kurczaka

pół papryki podzielonej na osiem części

cebula pokrojona na ćwiartki i porozdzielana na warstwy

6 listków laurowych

przekrojonych na pół

łyżeczka oleju

 

 

Przygotowanie:


Wlewamy maślankę do miski, dodajemy roztarty z połową łyżeczki soli morskiej czosnek, kurkumę, oczyszczone z pestek i drobno posiekane chilli, imbir i posiekaną kolendrę. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mięso kurczaka kroimy na spore kawałki, wrzucamy do marynaty i mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do najniższej części lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc. Patyczki do szaszłyków moczymy pół godziny w wodzie. Nadziewanie zaczynamy od listka laurowego, potem kawałek mięsa, cebulę i paprykę. Na końcu – znów listek bobkowy. Szaszłyk jak najbardziej ściskamy – rozluźni się w trakcie pieczenia. Warzywa smarujemy olejem, by się nie spaliły. Mocno rozgrzewamy grill. Szaszłyki wstawiamy na 10 minut, następnie wyjmujemy, smarujemy marynatą, obracamy i pieczemy kolejne 10 minut na drugiej stronie.
Upieczone szaszłyki podajemy z kaszką kuskus, przybierając ćwiartkami limonki oraz gałązkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Kurczak w czerwonym tajskim curry
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.