Martha Stewart

Brioszka


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Brioszka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 łyżek letniego mleka (od 38 do 46°C)

14 gramów świeżych drożdży

500 gramów mąki uniwersalnej, dodatkowo do zagniatania ciasta

1 łyżka soli

6 dużych jaj

1½ szklanki niesolonego masła, miękkiego, dodatkowo do smarowania foremek

¼ szklanki drobnego cukru

1 żółtko dużego jajka

1 łyżka mleka

tłuszcz w sprayu

Przygotowanie:

W małej misce umieścić mleko i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.

Do misy miksera wsypać mąkę, sól i dodać jajka. Założyć hak do zagniatania ciasta. Dodać mieszankę z drożdżami i mieszać wszystko przez 5 minut. Zeskrobać ciasto ze ścianek miski i zagniatać ciasto w mikserze przez 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

W dużej misce wymieszać masło z cukrem, a następnie dodawać stopniowo do ciasta i mieszać na wolnych obrotach. Potem zwiększamy prędkość obrotów i mieszamy przez 6-10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne i będzie odchodzić od ścianek miski.

Wysmarować masłem dużą miskę, przenieść do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.

Podnieść ciasto i upuścić je do miski, by wypuścić niego powietrze. Powtórzyć czynność raz lub dwa. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na 8 godzin lub na całą noc.
Nasmarować masłem dwie keksówki o wymiarach 22 na 11 centymetrów. Podzielić ciasto na pół. Każdą z połówek podzielić na 8 równych części i uformować z nich kule. 8 kul układamy w foremce, jedna koło drugiej.

W małej misce mieszamy żółtko z mlekiem i smarujemy nim ciasto. Spryskujemy 2 kawałki folii tłuszczem, przykrywamy nimi foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do półtorej, aż ciasto podwoi objętość.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C z termoobiegiem lub do 220°C bez termoobiegu.

Smarujemy ciasto mieszanką żółtek z mlekiem. Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż brioszka zacznie się robić złocista, jakieś 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 175°C w piekarniku z termoobiegiem lub do 190°C w piekarniku bez termoobiegu i pieczemy, aż ciasto nabierze złocisto-brązowego koloru, a środek ciasta osiągnie temperaturę 96°C, czyli 20-25 minut.

Wyciągamy brioszki z piekarnika i studzimy 5 minut. Następnie wyciągamy z foremek i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.