Martha Stewart

Brioszka


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Brioszka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 łyżek letniego mleka (od 38 do 46°C)

14 gramów świeżych drożdży

500 gramów mąki uniwersalnej, dodatkowo do zagniatania ciasta

1 łyżka soli

6 dużych jaj

1½ szklanki niesolonego masła, miękkiego, dodatkowo do smarowania foremek

¼ szklanki drobnego cukru

1 żółtko dużego jajka

1 łyżka mleka

tłuszcz w sprayu

Przygotowanie:

W małej misce umieścić mleko i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.

Do misy miksera wsypać mąkę, sól i dodać jajka. Założyć hak do zagniatania ciasta. Dodać mieszankę z drożdżami i mieszać wszystko przez 5 minut. Zeskrobać ciasto ze ścianek miski i zagniatać ciasto w mikserze przez 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

W dużej misce wymieszać masło z cukrem, a następnie dodawać stopniowo do ciasta i mieszać na wolnych obrotach. Potem zwiększamy prędkość obrotów i mieszamy przez 6-10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne i będzie odchodzić od ścianek miski.

Wysmarować masłem dużą miskę, przenieść do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.

Podnieść ciasto i upuścić je do miski, by wypuścić niego powietrze. Powtórzyć czynność raz lub dwa. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na 8 godzin lub na całą noc.
Nasmarować masłem dwie keksówki o wymiarach 22 na 11 centymetrów. Podzielić ciasto na pół. Każdą z połówek podzielić na 8 równych części i uformować z nich kule. 8 kul układamy w foremce, jedna koło drugiej.

W małej misce mieszamy żółtko z mlekiem i smarujemy nim ciasto. Spryskujemy 2 kawałki folii tłuszczem, przykrywamy nimi foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do półtorej, aż ciasto podwoi objętość.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C z termoobiegiem lub do 220°C bez termoobiegu.

Smarujemy ciasto mieszanką żółtek z mlekiem. Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż brioszka zacznie się robić złocista, jakieś 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 175°C w piekarniku z termoobiegiem lub do 190°C w piekarniku bez termoobiegu i pieczemy, aż ciasto nabierze złocisto-brązowego koloru, a środek ciasta osiągnie temperaturę 96°C, czyli 20-25 minut.

Wyciągamy brioszki z piekarnika i studzimy 5 minut. Następnie wyciągamy z foremek i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.