Jennifer  Paterson

Brazylijskie pulpeciki fasolowe acaraje


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska

Brazylijskie pulpeciki fasolowe acaraje
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g drobnej suchej fasoli

1 z grubsza posiekana cebula

1 papryczka chili lub ½ łyżeczki sosu Tabasco

sól i świeżo mielony czarny pieprz

olej do głębokiego smażenia

20 małych suszonych krewetek

 

 

Przygotowanie:


Namocz fasolę przez noc w zimnej wodzie, jednokrotnie ją zmieniając. Pocierając fasolę między dłońmi usuń skórki, które powinny wypłynąć na powierzchnię wody. Zgarnij skórki i wyrzuć. Osącz fasolę i zmiel z cebulą w mikserze. Otrzymane puree dopraw solą, pieprzem i chili. Używając dwóch łyżek uformuj z fasolowej masy pulpeciki w kształcie małych jajek. Wciśnij w każdy krewetkę i umocuj ją w cieście tak by zeń dumnie wystawała. Nagrzej olej do temperatury 180 stopni C i smaż pulpeciki małymi porcjami aż będą złotobrązowe. Wyjmij je łyżką cedzakową i rozłóż do osuszenia na papierowym ręczniku. Utrzymuj w cieple piekarnika aż wszystkie się usmażą.

powrót

Podobne przepisy

Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.