Brązowy ryż bella

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Brązowy ryż bella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

2 duże szalotki (około ½ szklanki po posiekaniu)

2 szklanki brązowego ryżu

4 ½ szklanki wody (zachować ½ szklanki)

1 łyżeczka soli

1 listek laurowy

pieczarki pokrojone w plasterki

½ łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Do rondla średniej wielkości wrzucić posiekaną szalotkę i wlać 2 łyżki oliwy. Podsmażać 3-4 minuty. Wsypać brązowy ryż, wlać wodę, dodać sól i listek laurowy. Zwiększyć ogień. Gdy woda zawrze, przykryć rondel pokrywką i zmniejszyć ogień na mały. Pokrojone w plasterki grzyby wrzucić na dużą patelnię i wlać pół łyżki oliwy. Zwiększyć ogień. Podsmażyć, aż staną się złociste i odłożyć na bok.
Ryż powinien się prużyć przez 30 minut. Potem co 2-3 minuty mieszać energicznie, przykrywając pokrywką po każdym mieszaniu. Gdy woda zostanie całkowicie wchłonięta, wlać zachowaną ½ szklanki wraz z podsmażonymi grzybami. Przykryć pokrywką i prużyć jeszcze 5-8 minut, a potem podawać.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z wędzonym serem
Jola Słoma
Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Szpinak z ricottą
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placuszki z liści jasnoty białej
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.