Gary  Rhodes

Brązowy gulasz z kurczaka


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska, Kuchnia jamajska

Brązowy gulasz z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 porcje kurczaka (udka i podudzia) lub 1,2 kg kurczaka w całości ze skórą

1 limonka (tylko sok)

3 posiekane cebulki dymki

2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 papryka chińska

bez pestek

drobno posiekana

2 łyżeczki sosu sojowego

1 pokrojona w kostkę cebula

4 gałązki tymianku (1 łyżeczka świeżych listków)

3 pokrojone w kostkę pomidory

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka ketchupu

 

 

Przygotowanie:


Kurczaka w całości pokroić na 16 kawałków lub wziąć same udka. Skropić sokiem z limonki. Dodać dymkę, czosnek, paprykę, sos sojowy, cebulę, tymianek i pomidory. Doprawić obficie i dokładnie wymieszać. Odstawić do zamarynowania co najmniej na dwie godziny lub na całą noc. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Olej rozgrzać na średnim ogniu na głębokiej patelni. Zrumienić kurczaka, często obracając. Zalać marynatą, domieszać ketchup i dodać 125 ml gorącej wody tak, aby pokryła mięso. Przykryć i dusić 20-25 minut, aż sos zgęstnieje. Mięso powinno być miękkie. Podawać z ryżem i z grochem, ryżem gotowanym na parze lub z makaronem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.