Bożonarodzeniowy pudding

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Bożonarodzeniowy pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

75 g bułki tartej (z białego lub ciemnego pieczywa)

50 g mąki

100 g brązowego cukru

100 g tłuszczu roślinnego

100 g rodzynek

100 g rodzynek sułtańskich

25 g wisienek kandyzowanych

50 g startej skórki z cytrusów (z jednej cytryny i jednej pomarańczy)

1 łyżeczka przypraw do pierników

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka maślanki

2 ekologiczne jajka

250 ml irlandzkiej whisky

½ metra kwadratowego materiału do wyłożenia foremki (muślin

perkal)

 

Przygotowanie:

Wymieszaj suche składniki. Ubij jajka z maślanką i wlej do suchych składników. Wymieszaj. Foremkę do puddingów posmaruj masłem i wyłóż tkaniną. Wlej ciasto. Zwiąż końce tkaniny. Gotuj na parze przez 2 godziny. Pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem przez godzinę podgrzewaj na parze. Przewróć foremkę do góry nogami i zdejmij tkaninę. Polej irlandzką whisky, podpal. Udekoruj świeżymi liśćmi ostrokrzewu. Podawaj z kremem budyniowym (oddzielny przepis).

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.