Gary  Mehigan

Bougatsa


Przepis z programu Męski weekend dzień matki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Bougatsa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki deseru:

1 laska wanilii

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej

150 g semoliny

225 g miałkiego cukru

5 żółtek

1 l kremówki

1 opakowanie płatów ciasta filo

225 g roztopionego masła

cukier puder (do posypania)

zmielony cynamon (do posypania)



Składniki syropu:

1 szklanka wody

1 szklanka miałkiego cukru

anyż gwiazdkowy

laska wanilii

goździki

kardamon



Przygotowanie bougatsy:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do rondla wlać wodę, wrzucić rozkrojoną laskę wanilii. Podgrzewać przez minutę. Wsypać semolinę i skórkę z cytryny. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dosypać mąkę kukurydzianą, wymieszać. Wlać do wrzącego mleka, mieszać, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch. Wystudzić. Ułożyć jeden na drugim 8 płatów ciasta filo, smarując je dużą ilością masła. Nożem pokroić na 6 porcji. Na każdą porcję nałożyć łyżkę masy, rogi ciasta zebrać, żeby powstała sakiewka. Wysmarować masłem żaroodporne naczynie, w którym będzie podawany deser. Wstawić do niego dość ciasno sakiewki, żeby się nie rozpadły. Piec, aż będą złocistobrązowe. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.



Przygotowanie syropu:

Do rondla wrzucić wszystkie składniki, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Polać syropem gorące bougatsy i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Mus cytrynowy Á la tort
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.