Botwinkowe bliny

Botwinkowe bliny
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej, namoczonej przez całą noc
  • 1 szklanka wody
  • 2 botwinki
  • 2 gałązki koperku
  • 1 gałązka pietruszki
  • 1 gałązka szczypioru
  • pół ząbka czosnku
  • sól i czarny pieprz
Mus z bakłażana:
do podania: mus z bakłażana, drobno posiekane buraczki i mnóstwo koperku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namoczoną kaszę odcedzić, dodać świeżą wodę i zblendować przy pomocy ręcznego blendera na idealnie gładkie ciasto.
Następnie posiekać zioła oraz czosnek, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać z dużą szczyptą soli i czarnego pieprzu.
Rozgrzać patelnię, posmarować olejem i smażyć na złoto z obydwu stron. Podawać z ulubionym pesto, guacamole, olejem lnianym lub z musem z bakłażana, posiekanymi buraczkami z botwiny, koprem oraz dobrym olejem.
Aby przygotować mus z bakłażana, upieczony bakłażan obrać ze skóry, włożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem wraz z cytryną i solą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA