Donna Dooher

Boskie miętusy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Boskie miętusy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki (625 ml) cukru

¼ szklanki (60 ml) wody

¾ szklanki (175 ml) syropu kukurydzianego

2 białka

¼ łyżeczki (2 ml) ekstraktu miętowego

 

 

Przygotowanie:


W rondelku z grubym dnem rozpuścić cukier w syropie i wodzie. Doprowadzić do wrzenia i ugotować „na nitkę” – termometr do cukru powinien wskazywać 112 – 117 stopni C. Ścianki naczynia zwilżać wodą, by nie dopuścić do powstawania kryształów cukru. Ubić sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlać 2/3 gorącego syropu, ubijając na najwyższych obrotach. Pozostały syrop podgrzać do temperatury 117 – 120 stopni C i zaparzyć nim ubijaną pianę. Dodać aromat. Ubijać na sztywną pianę. Wlać do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do zastygnięcia. Pokroić na kawałki.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, jeśli mają pozostać miękkie.

powrót

Podobne przepisy

Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Niezwykłe lody
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.