Maryla Musidłowska

Bollito misto


Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 7835

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg łopatki wołowej

1 kura (kapłon albo pularda)

ok. 500 g kulki cielęcej

500 g surowej kiełbasy wieprzowej przyprawionej czosnkiem

3 marchwie

4 łodygi selera naciowego

1 nieduży por

2 cebule

sól

pieprz w ziarnach

 

 

Przygotowanie:


Do dużego garnka wlej wodę, wsyp pieprz i sól. Kiedy woda się zagotuje włóż wołowinę. (Mięso ma się ugotować nie tracąc smaku ale nie wygotować do wywaru.) Zmniejsz ogień i pozostaw mięso na gazie na ok. 30 minut. Dodaj pokrojoną na 4 części kurę. Pokrój warzywa i dodaj wraz z cielęciną do gotującego się mięsa. Gotuj około godziny. Włóż półmisek - na którym chcesz zaserwować mięsa - do piekarnika, aby podać mięsa na gorącym półmisku. Nakłuj kiełbasę, zalej ją w rondelku osoloną wodą i podgrzej. Ugotowane mięsa wyjmij z garnka. Pokrój na plastry. Pokrój kiełbasę. Ułóż mięsa i kiełbasy na półmisku. Podawaj z sosem bagnet verd (salsa verde).

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.