Jan i Jakub   Kuroniowie

Boeuf Stroganow


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

odsłon: 16086

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg polędwicy wołowej

100 g masła

2 łyżki mąki

200 g cebuli

500 g pieczarek

250 ml słodkiej gęstej śmietany

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Pieczarki czyścimy i kroimy same kapelusze na ćwiartki. Polędwicę czyścimy z błon i kroimy na jednocentymetrowe paski. Wrzucamy je na rozgrzane masło i smażymy, mieszając. Gdy się zrumienią, dodajemy pokrojone pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę smażymy, przykrywamy, dusimy na małym ogniu do miękkości. Mięso oprószamy mąką, mieszamy, wlewamy śmietanę i ew. wywar z trzonków pieczarek, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, dusimy jeszcze 10-15 minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Athenka

postów: 2

01.12.2013 11:03

CYTUJ

A gdzie w tytule jest że to oryginalny przepis stroganowa panie mądralo freeman:))???

#freeman K

25.01.2012 14:35


Białystok

CYTUJ

W oryginalnym przepisie na boeuf Stroganow nie ma pieczarek!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.