Boeuf au bleu

Boeuf au bleu
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Składiki:
ok. kilograma rumsztyku grubości 5 cm
sól i pieprz
oliwa
250 g błękitnego sera pleśniowego
125 ml śmietany


Przygotowanie:
Wykorzystać górę piekarnika w funkcji grilla, rozgrzać go przez 10 minut. Posolić i popieprzyć steki z obu stron i natrzeć oliwą. Ułożyć mięso na żeliwnej patelni i grillować po 4 – 6 minut z każdej strony, zależnie od upodobań. Wyjąć mięso na deskę, zakryć folią i zostawić na 10 minut.
W tym czasie pokruszyć ser w rondelku, zalać śmietaną i delikatnie podgrzać, żeby się stopił. Pokroić mięso i ułożyć na półmisku. Polać sokami z patelni (można je zredukować do większej zawiesistości). Polać odrobiną sosu, a resztę wlać do sosjerki. Podawać z endywiami z pomarańczami lub na łożu z rukwi wodnej.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA