Boeuf au bleu

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Boeuf au bleu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składiki:

ok. kilograma rumsztyku grubości 5 cm

sól i pieprz

oliwa

250 g błękitnego sera pleśniowego

125 ml śmietany





Przygotowanie:

Wykorzystać górę piekarnika w funkcji grilla, rozgrzać go przez 10 minut. Posolić i popieprzyć steki z obu stron i natrzeć oliwą. Ułożyć mięso na żeliwnej patelni i grillować po 4 – 6 minut z każdej strony, zależnie od upodobań. Wyjąć mięso na deskę, zakryć folią i zostawić na 10 minut.

W tym czasie pokruszyć ser w rondelku, zalać śmietaną i delikatnie podgrzać, żeby się stopił. Pokroić mięso i ułożyć na półmisku. Polać sokami z patelni (można je zredukować do większej zawiesistości). Polać odrobiną sosu, a resztę wlać do sosjerki. Podawać z endywiami z pomarańczami lub na łożu z rukwi wodnej.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Wieprzowina po andaluzyjsku
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.