Marta Dymek

Boczniaki pieczone z pomidorami i rozmarynem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę, Dania wegańskie

Boczniaki pieczone z pomidorami i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g boczniaków

2 - 3 łyżki oleju

2 łyżeczki sosu sojowego

½ ł łyżeczki pieprzu ziołowego

½ ł łyżeczki posiekanego rozmarynu

½ ł łyżeczki syropu z agawy

sól

 

100 g pomidorków koktajlowych

sól i czarny pieprz

do podania: cytrynowa bułka tarta

 

Cytrynowa bułka tarta:

¼ szklanki bułki tartej

½ łyżeczki skórki otartej z cytryny

sporo zmielonego czarnego pieprzu

szczypta soli

oliwa

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Boczniaki pokroić w paski, wszystkie składniki poza pomidorkami przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokładnie natrzeć grzyby.
Na koniec pomidorki nakłuć wykałaczką i dodać do boczniaków, delikatnie wymieszać i wsunąć do gorącego piekarnika na 30 minut.
W międzyczasie przygotować cytrynową bułkę tartą. Na dnie malutkiej patelni rozgrzać oliwę, dodać wszystkie składniki i krótko smażyć do czasu, aż bułka zacznie pięknie pachnieć.
Gorące boczniaki wyjąć, posypać i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.