Marta Dymek

Boczniaki panierowanie podane z czosnkowym majonezem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 1024

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

250 g boczniaków

olej

½ szklanki mąki z ciecierzycy

½ szklanki wody

spora szczypta soli i pieprzu

2 łyżki bułki tartej

4 łyżki płatków drożdżowych

¼ łyżeczki papryki słodkiej

¼ łyżeczki papryki ostrej

szczypta soli

 

Majonez:

2 szklanka mleka sojowego niesłodzonego (inne mleko się nie nadaje!)

4 łyżki octu jabłkowego

2 główki pieczonego czosnku

2 łyżeczki dobrej musztardy

4 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżeczki czarnej soli

biały pieprz

2 szklanki delikatnego oleju

Przygotowanie:

Boczniaki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce połączyć wszystkie sypkie składniki. Następnie dodać wodę i przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać.
Na patelnię wlać dość sporo oleju i go rozgrzać. W tym czasie boczniaki obtoczyć w panierce i jak olej już się rozgrzeje, wrzucić je na patelnię.
Boczniaki obsmażać z obydwu stron przez 3-4 minuty. Podawać z wegańskim majonezem i ulubionymi dodatkami.
Aby przygotować majonez, należy wlać mleko i ocet do blendera kielichowego i miksować przez 2 minuty. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza olejem i miksować kolejne 2 minuty.
Następnie nie przerywając miksowania powoli, cienkim strumieniem wlewać olej – ja wlewam go przez dziubek miksera. Gotowy majonez przełożyć do czystego słoiczka i włożyć do lodówki, po godzinie w lodówce dodatkowo stężeje.

powrót

Podobne przepisy

Chili sin carne
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Kotlety selerowe z jabłkowym puree
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Krupnik z obierek ziemniaczanych
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Zupa marchwiowo-kokosowa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Wojskowa grochówka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Biała fasola pieczona na słodko
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Jola M

postów: 3

08.08.2016 17:59

CYTUJ

Odkąd obejrzałam odcinek z przepisem nie ma tygodnia żeby na stole nie było boczniaków. Sos jest wyjatkowy. Na stałe wprowadził sie do lodówki :)

Pitou

postów: 1

19.04.2016 22:24

CYTUJ

Pyszne danie, nikt nie zorientował się, że w panierce nie ma jajek. Świetny program i blog, oby tak dalej ;D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.