Boczniaki korzenne w oleju lnianym

Boczniaki korzenne w oleju lnianym
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 1 kg boczniaków
  • 1 słodka cebula
  • 2 łyżki whiskey lub brandy
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki dobrego sosu sojowego
  • ¼ szklanki oleju lnianego lub dobrego oleju z pierwszego tłoczenia (wtedy dodać o połowę mniej octu)
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki soli
Przyprawy:
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała gwiazda anyżu
  • 2 goździki
  • 2 nasiona kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ ł łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ ł łyżeczka mielonego imbiru w proszku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczniaki obsmażyć z obydwu stron na oleju, powinny być usmażone na złoto. Cebulę pokroić w cienkie pióra i sparzyć wrzątkiem. W szklance porządnie wymieszać wszystkie składniki marynaty, na sam koniec dodać przyprawy. Usmażone boczniaki chwilę przestudzić, następnie ułożyć na dnie dużego naczynia razem z cebulą i zalać dobrze wymieszaną marynatą. Przykryć folią i odstawić do lodówki, podawać następnego dnia z dobrym chlebem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA