Adam Chrząstowski

Boczniaki flambirowane z krewetkami i suszonymi pomidorami


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

odsłon: 10746

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g boczniaków

250 g surowych obranych ogonów krewetek 16/20

2 dymki ze szczypiorem

6 suszonych pomidorów

1 ząbek czosnku

6 listków bazylii

½ cytryny

½ szklanki brandy

sól

pieprz

tabasco

olej

½ kostki masła

 

 

Przygotowanie:


W rondlu o szerokim dnie obsmaż na oleju boczniaki i krewetki, dodaj pokrojoną w piórka cebulę od dymki, suszone pomidory i posiekany czosnek. Zalej wszystko brandy i podpal. Gdy płomień zgaśnie dodaj pokrojony szczypior od dymki i bazylię. Dodaj sok z cytryny i przyprawy oraz małe kawałki masła. Wymieszaj i podaj.

powrót

Podobne przepisy

3 rodzaje tartinek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kasza manna na mleku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bliny z kawiorem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Grissini z szynką parmeńską
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tartinki z oliwkami i orzechami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki w kaczym smalcu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#rafal110

31.12.2011 13:16


CYTUJ

Łatwe a zarazem wspaniałe

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.