Adam Chrząstowski

Boczniaki flambirowane z krewetkami i suszonymi pomidorami


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

odsłon: 10835

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g boczniaków

250 g surowych obranych ogonów krewetek 16/20

2 dymki ze szczypiorem

6 suszonych pomidorów

1 ząbek czosnku

6 listków bazylii

½ cytryny

½ szklanki brandy

sól

pieprz

tabasco

olej

½ kostki masła

 

 

Przygotowanie:


W rondlu o szerokim dnie obsmaż na oleju boczniaki i krewetki, dodaj pokrojoną w piórka cebulę od dymki, suszone pomidory i posiekany czosnek. Zalej wszystko brandy i podpal. Gdy płomień zgaśnie dodaj pokrojony szczypior od dymki i bazylię. Dodaj sok z cytryny i przyprawy oraz małe kawałki masła. Wymieszaj i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Glazurowane rzodkiewki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#rafal110

31.12.2011 13:16


CYTUJ

Łatwe a zarazem wspaniałe

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.