Adam Chrząstowski

Boczniaki flambirowane z krewetkami i suszonymi pomidorami


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

odsłon: 11011

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g boczniaków

250 g surowych obranych ogonów krewetek 16/20

2 dymki ze szczypiorem

6 suszonych pomidorów

1 ząbek czosnku

6 listków bazylii

½ cytryny

½ szklanki brandy

sól

pieprz

tabasco

olej

½ kostki masła

 

 

Przygotowanie:


W rondlu o szerokim dnie obsmaż na oleju boczniaki i krewetki, dodaj pokrojoną w piórka cebulę od dymki, suszone pomidory i posiekany czosnek. Zalej wszystko brandy i podpal. Gdy płomień zgaśnie dodaj pokrojony szczypior od dymki i bazylię. Dodaj sok z cytryny i przyprawy oraz małe kawałki masła. Wymieszaj i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Przekąska z suszonych pomidorów
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quesadilla z grillowanymi cebulkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kim pap
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#rafal110

31.12.2011 13:16


CYTUJ

Łatwe a zarazem wspaniałe

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.