Boczek z soczewicą

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Boczek z soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Boczek:

1,4 kg boczku (nie wędzonego)

sól i pieprz

4 duże marchewki obrane i pokrojone w skos na spore kawałki

3 cebule w ćwiartkach

250 ml cydru

kilka gałązek tymianku

2 liście laurowe

6 ziaren czarnego pieprzu

60 ml miodu

2 łyżki musztardy diżońskiej

łyżka octu cydrowego



Soczewica:

250 g soczewicy du Puy

szalotka

liść laurowy

gałązka tymianku

sól i pieprz





Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Ponacinać tłuszcz na boczku, posolić i popieprzyć z obu stron. Wyłożyć brytfannę warzywami. Ułożyć na nich boczek skórą do góry. Zalać całym cydrem i miarką wody. Zapiekać przez pół godziny, żeby wyciekł tłuszcz. Wymieszać miód i musztardę z łyżką wody. Posmarować skórkę i zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Piec przez 3 godziny, polewając od czasu do czasu sosem z miodem i musztardą. Godzinę przed końcem pieczenia boczku zacząć przygotowywać soczewicę. Przelać ją zimną wodą i włożyć do rondelka z 375 ml wody, szalotką i ziołami. Zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości, 30 – 40 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy nie trzeba podlać wodą. Odsączyć, posolić i popieprzyć. Odstawić do późniejszego podgrzania. Wyjąć boczek z piekarnika i przełożyć na blachę. Włożyć jeszcze raz do piekarnika ustawionego na 230ºC, na kwadrans, żeby skórka nabrała chrupkości. Przelać soki z brytfanny do miarki, zachowując warzywa. Zlać tłuszcz, częścią zwilżyć soczewicę, resztę zachować do późniejszego wykorzystania. Zdeglasować brytfannę octem, potem wlać tam soki z boczku i wygotować przez 1 – 2 minuty. Podgrzać soczewicę. Pokroić boczek na plastry i podawać z warzywami i soczewicą.







UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.







powrót

Podobne przepisy

Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Czarne kluski z sosem mięsnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pulled pork – wieprzowina długo pieczona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak z orzechami nerkowca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.