Boczek z fasolą na słodko

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Boczek z fasolą na słodko
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g wędzonego boczku

250 g pokrojonej w kostkę wołowiny

1 ząbek czosnku

1 zwyczajna cebula

1 liść laurowy

2 filiżanki fasoli borlotti

2 filiżanki fasoli jaś

2 filiżanki fasoli nerkowej

500 ml soku pomidorowego

1 łyżka sosu Tabasco

3 łyżki syropu klonowego

uprażony kmin rzymski

uprażone nasiona kolendry

świeża natka pietruszki

świeża bazylia

świeży pęczek tymianku

 

 

Przygotowanie:


Pokrój boczek w grube plastry, a następnie w kostkę. Wrzuć do rozgrzanego garnka, żeby tłuszcz się wytopił. Posiekaj czosnek niezbyt drobno i dorzuć do boczku. Pokrój cebulę w kostkę i dodaj do reszty. Dorzuć posiekaną papryczkę chilli. Upraż i rozgnieć w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kolendry i posyp nimi składniki. Dorzuć pokrojoną w kostkę wołowinę. Zamieszaj, posól i mocno popieprz. Dodaj porwane listki bazylii, liść laurowy i pęk tymianku. Co jakiś czas mieszaj, żeby mięso nie przywarło do dna. Wlej pół litra soku pomidorowego lub piwa. Dodaj obgotowaną fasolę lub odsączoną z puszki. Wymieszaj i dopraw wszystko sosem tabasco. Na koniec polej potrawę syropem klonowym i posyp natką pietruszki. Podawaj z tostami i jajkiem sadzonym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.