Boćwina z ciecierzycą i tahini

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Boćwina z ciecierzycą i tahini
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pokrojona cebula

łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

pół pęczka opłukanej

pokrojonej boćwiny

puszka odcedzonej i opłukanej ciecierzycy

pół filiżanki tahini

sok z połowy cytryny

szczypta soli morskiej

 

 

Przygotowanie:


Cebulę smażyć przez minutę na oliwie. Dodać ząbek czosnku i smażyć przez kolejną minutę. Dołożyć boćwinę i wymieszać. Smażyć pod przykryciem przez 3 minuty, aż boćwina zmięknie. Dodać ciecierzycę i zdjąć z ognia. W miseczce wymieszać tahini, sok z cytryny, czosnek i sól. Jeśli sos jest za gęsty, dolać wody. Mieszać, aż powstanie gładki krem. Polać sosem przygotowane danie.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.