Jennifer  Paterson

Bób z koperkiem


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Bób z koperkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g świeżego młodego bobu w łupinach

140 ml oliwy z oliwek

2 posiekane cebule

2 ząbki obranego i posiekanego czosnku

2 łyżki soku z cytryny

sól

2 łyżeczki cukru

285 ml wrzątku

2 łyżki świeżego

posiekanego koperku

285 ml greckiego jogurtu

 

 

Przygotowanie:


Wypłucz bób, przebierz i oczyść z szypułek oraz włókien. Zagrzej oliwę w dużym, masywnym rondlu z pokrywą. Zeszklij cebule i czosnek. Zmniejsz płomień, dodaj bób w łupinach, sok z cytryny i dopraw solą i cukrem. Wymieszaj i duś na małym ogniu 15 min sporadycznie mieszając. Dodaj wrzątek i połowę koperku. Duś pod przykryciem 1 godz., aż skórka stanie się bardzo miękka. Pozostaw do ostygnięcia. Przełóż na półmisek i posyp pozostałym koperkiem. Podawaj z jogurtem i chlebem pita.

powrót

Podobne przepisy

Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryż z groszkiem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.