Antonio  Carluccio

Bób z boczkiem


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Lacjum (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Bób z boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

świeży bób

guanciale – solony

suszony boczek wieprzowy

oliwa

cebula

woda

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy pokrojoną cebulę. Zaraz potem wkładamy także drobno posiekany boczek (można użyć także zwykłego surowego boczku). Kiedy boczek i cebula robią się miękkie, wrzucamy do rondla bób. Dolewamy trochę wody i mieszamy. Bób gotuje się pod przykryciem około kwadransa. Solimy go dopiero na sam koniec, aby nie stwardniał.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.