Lucinda Scala  Quinn

Błyszczący kurczak z octem


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Błyszczący kurczak z octem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka octu z czerwonego wina

najlepszej jakości

2-3 ząbki czosnku

posiekanego (ok. 2 łyżek)

3 gałązki świeżego rozmarynu (ok 1 łyżki posiekanego)

2½ kg kurczaka pokrojonego na małe porcje (1 kurczak – na 16 części)

sól i świeżo zmielony pieprz

oliwa z pierwszego tłoczenia

¾ szklanki rosołu

może być więcej

 

 

Przygotowanie:


Połączyć ocet, czosnek i rozmaryn, odstawić na 15 minut do dwóch godzin. Posypać kawałki kurczaka pieprzem i solą. Rozgrzać na dużym ogniu patelnię o średnicy 35 cm (lub dwie mniejsze patelnie), wlać trochę oliwy i rozprowadzić, by pokryła dno. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu, nie za gęsto, aby mięso się nie stykało. Można smażyć porcjami. Powinno skwierczeć podczas smażenia. Nie przesuwać kawałków, niech się smażą kilka minut w tym samym miejscu. Zrumienić po obu stronach, około 10 minut na porcję. Uważać, by kurczak się nie przypalił, można zmniejszyć ogień. Gdy już całe mięso jest usmażone – włożyć je z powrotem na patelnię. Wlać rosół, mieszać, zeskrobując z dna przysmażone „smaczki”. Zmniejszyć ogień, dusić 15-20 minut, niech odparuje. Zwiększyć ogień i wlać ocet z przyprawami. Mieszać 8-10 minut. Ocet odparuje, tworząc na mięsie błyszczącą powłokę. Podawać natychmiast. Można też odstawić do lodówki, a potem odgrzać, dodając trochę rosołu.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane medaliony wołowe z kuskusem i ratatouille jarzynowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Trio mięsne w jogurtowej marynacie
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.