Błyskawiczne ciasto pomarańczowe

Błyskawiczne ciasto pomarańczowe
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotowanie:

Składniki:
1 pomarańcza z uprawy ekologicznej
½ szklanki wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 gramów miękkiego, pokrojonego masła + masło do wysmarowania tortownicy
opcjonalnie:
szklanka rodzynek, suszonych moreli lub suszonej żurawiny
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Z umytej pomarańczy wyjąć pestki, pokroić ją razem ze skórką na ćwiartki, zmiksować na gładko w robocie kuchennym. Dodać rozpuszczoną w wodzie sodę, jajka, masło, cukier, mąkę i wanilię. Całość zmiksować. Dodać suszone owoce i orzechy. Masę wymieszać, żeby równo rozprowadzić dodatki. Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec godzinę w 160 °C. Ciasto zachowa świeżość nawet przez tydzień.


@Annabel Langbein

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA