Annabel  Langbein

Błyskawiczne ciasto pomarańczowe


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę

Błyskawiczne ciasto pomarańczowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0
Składniki:

1 pomarańcza z uprawy ekologicznej

½ szklanki wody

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

125 gramów miękkiego, pokrojonego masła + masło do wysmarowania tortownicy

opcjonalnie:

szklanka rodzynek, suszonych moreli lub suszonej żurawiny

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich



Przygotowanie:

Z umytej pomarańczy wyjąć pestki, pokroić ją razem ze skórką na ćwiartki, zmiksować na gładko w robocie kuchennym. Dodać rozpuszczoną w wodzie sodę, jajka, masło, cukier, mąkę i wanilię. Całość zmiksować. Dodać suszone owoce i orzechy. Masę wymieszać, żeby równo rozprowadzić dodatki. Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec godzinę w 160 °C. Ciasto zachowa świeżość nawet przez tydzień.





@Annabel Langbein



powrót

Podobne przepisy

Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik matcha
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

18.03.2016 16:27

CYTUJ

Ja mam nadzieję, że mi się uda! chcę na Wielkanoc takie zrobić, może dodatkowo przesmaruję jakąs gotową masą, wtedy dodam dodatkowy smak i na pewno bedzie jeszcze lepsze i mniej suche.

AnaMaria

postów: 1

09.12.2015 21:36

CYTUJ

Beznadzieja. Zakalec . Zrobiłam dokładnie z proporcji jak podano. Nie da sie tego jeść, w smaku lekko gorzki, zrobiła sie twarda skorupa która cieżko nożem przekroić a w środku ubity zakalec.
Never again

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.