Sophie Grigson

Bliskowschodnia sałatka ziołowa


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Bliskowschodnia sałatka ziołowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g kuskusu

kilka nitek szafranu

wrzątek

1 łyżka mielonego cynamonu

½ papryczki chilli

2 ząbki czosnku

1 łyżka startej skórki cytrynowej

1 puszka ciecierzycy w zalewie

2 pomidory

2 garście posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

2 garście posiekanych liści mięty

1 duża garść posiekanych liści kolendry

sok z 1 cytryny

oliwa

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zalać kuskus z szafranem 400 ml wrzątku i odstawić na 20 – 30 min. Obrać pomidory ze skóry, pozbawić pestek i pokroić w drobną kostkę. Do gotowego kuskusu dodać cynamon, posiekaną papryczkę chilli, drobno posiekany czosnek skórkę cytrynową, pomidory i odsączoną ciecierzycę. Wsypać mieszankę ziół i doprawić sokiem z cytryny, dużą ilością oliwy, dwiema dużymi szczyptami soli i pieprzem. Dokładnie wymieszać składniki i odstawić sałatkę do lodówki (najlepiej na 24 godz.), żeby smaki składników się połączyły.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka cezara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Aromatyczna czerwona kapusta z żurawinami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.