Bliskowschodni kurczak w szafranie

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Bliskowschodni kurczak w szafranie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 filetów z kurczaka

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

4 ząbki czosnku

2 duże cebule

70 dag pomidorków koktajlowych

pół litra warzywnego lub drobiowego bulionu

szafran

miód

 

 

Przygotowanie:


Składniki marynaty mieszamy z sokiem z cytryny lub limonki, aż utworzą pastę. Mięso układamy w misce. Marynatą starannie pokrywamy kawałki kurczaka, następnie obracamy je i smarujemy drugą stronę. Kurczaka przykrywamy folią i odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy teflonową patelnię, wrzucamy kurczaka. Po pół minucie smażenia obracamy kawałki na drugą stronę. Do mięsa dorzucamy grubo posiekane cebule. Dodajemy umyte i pokrojone na kawałki pomidorki. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy przez pół godziny na małym ogniu. Łyżeczkę szafranu zalewamy czterema łyżkami gorącej wody i odstawiamy na 10 minut. Gdy pomidory i cebula zmiękną, a płyn odparuje – zmniejszamy temperaturę, wlewamy wodę z szafranem, polewamy kurczaka kilkoma łyżkami miodu i gotujemy na małym ogniu dalsze 5 minut, by potrawa się zgęściła. Podajemy ją z pikantnym puree z ziemniaków i pasternaku.

powrót

Podobne przepisy

Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chilli con carne
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tostadas z wołowiną
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.