Jennifer  Paterson

Bliny


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

Bliny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

14 g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

2 duże jaja

żółtka oddzielone od białka

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 łyżeczka soli

112 g zwykłej mąki

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj drożdże z odrobiną mleka, dodaj pozostałe mleko, żółtka jaj i kwaśną śmietanę. Przesiej mąkę, dodaj sól i zacier drożdżowy. Mieszaj do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Pozostaw na co najmniej godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno się spienić. Dobrze wymieszaj. Tuż przed smażeniem ubij białka na sztywną masę i delikatnie połącz z ciastem. Zwilż wewnętrzną powierzchnię gorącej patelni olejem, usuń jego nadmiar i rozprowadź łyżkę ciasta. Przewróć placek na drugą stronę, gdy tylko pod powierzchnią pojawią się pęcherzyki powietrza.

powrót

Podobne przepisy

Ratatouille
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szpinak z ricottą
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotleciki z cukinii i fety
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Warzywa gotowane w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Frytki z marchwi
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.