Delia  Smith

Bliny


Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

Bliny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag mąki pszennej

6 dag mąki gryczanej

1 łyżeczka soli

1 porcja drożdży liofilizowanych

200 ml creme fraiche

250 ml pełnotłustego

lekko ciepłego mleka

2 jajka

żółtka oddzielone od białka

4 dag masła do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy obie mąki i mieszamy z solą. Śmietanę i mleko mieszamy z żółtkami. Składniki płynne wlewamy powoli do suchych, mieszając, aż wszystko się połączy w ciasto o konsystencji nieco gęściejszej, niż na tradycyjne naleśniki. Gdy ciasto jest dokładnie wymieszane, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ubijamy sztywną pianę z dwóch białek i łączymy z ciastem, a następnie znów je przykrywamy i zostawiamy w cieple na kolejną godzinę
Solidną patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, oszczędnie smarujemy roztopionym masłem, wylewamy półtorej łyżki stołowej ciasta i smażymy około 40 sekund. Następnie placuszek obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze pół minuty, po czym przekładamy na druciany ruszt, by przestygł.
Z tej porcji ciasta smażymy 24 bliny.

powrót

Podobne przepisy

Puree pikantne
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska

skomentuj przepis

#Iwan

21.01.2011 22:55


Gdansk

CYTUJ

No tak - creme fraiche to w Rosji w każdym domu.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.