Marieta  Marecka

Bliny z sałatką śledziową


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Sałatki

Bliny z sałatką śledziową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej

0,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

½ szklanki śmietany

2 jaja

2 łyżki masła

40 g świeżych drożdży

ok. 1 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru pudru

olej do smażenia

 

Sałatka śledziowa:

4 filety ze śledzia

1 czerwona cebula

¼ melona kantalupa

1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

1 łyżeczka startego, świeżego imbiru

kilka gałązek mięty

1,5 łyżeczki czerwonego marynowanego pieprzu

1 łyżeczka miodu

1 gałązka estragonu

sól

pieprz

oliwa

 

Do podania:

śmietana, różne kiełki

 

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru pudru, dolewamy szklankę ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka i wlewamy podrośnięte drożdże oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę.
Dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, a na koniec łączymy delikatnie z ubitą pianą z białek. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę ze śledzia. Płaty ryby moczymy przez noc w wodzie, następnie dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Melona kroimy drobno, zioła szatkujemy, łączymy ze sobą śledzie, melona, poszatkowaną cebulkę i pieprz, świeży imbir.
Dodajemy miód, musztardę, przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Skrapiamy delikatnie oliwą, mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się sałatka przegryzła.
Bliny smażymy na rozgrzanej patelni z niedużą ilością tłuszczu. Podajemy gorące z sałatką ze śledzia, łyżką gęstej śmietany i dekorujemy kiełkami.




powrót

Podobne przepisy

Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karczochy z prosciutto
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 61

23.11.2016 12:09

CYTUJ

bardzo apetycznie wyglądają :) ciekawe jak wyjdą z mąki o obniżonej zawartości glutenu z Polskich Młynów, chyba przetestuje

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.