David Gaboriaud

Bliny z konfiturą truskawkowo-malinową


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Bliny z konfiturą truskawkowo-malinową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g truskawek

200 g malin

2 gałązki rozmarynu

4 łyżki cukru

100 ml śmietany lub creme fraiche

miąższ z jednej laski wanilii

2-3 ciasteczka szwedzkie korzenne

kilka listków melisy

Bliny:

300 ml mleka rozgrzanego do w temp. 40 stopni

150 g maki pszennej (lub pół na pół z mąką gryczaną)

1 łyżeczka suszonych drożdży

2 łyżki cukru

szczypta soli

2 żółtka + 2 białka

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Bliny: wymieszaj drożdże w mleku z dodatkiem cukru, poczekaj kilka minut, aż
się aktywują.
Wymieszaj mąkę z solą i żółtkami.
Wlej stopniowo mleko z drożdżami do miski z mąką i żółtkami, cały czas mieszając, by uniknąć
grudek. Odstaw na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Konfitura: w rondelku na wolnym ogniu duś truskawki i maliny z cukrem i
rozmarynem przez około 30 minut. Odstaw.
Wymieszaj miąższ wanilii ze śmietaną i odstaw.
Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie piankę z ciastem na bliny.
Usmaż bliny na gorącej patelni. Podaj z konfiturą i śmietaną. Pokrusz ciasteczka szwedzkie na wierchu. Udekoruj świeżymi malinami i listkami melisy.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.