Brygida Kosel

Bliny z kawiorem


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

odsłon: 9125

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 dag drożdży

½ litra mleka

2 jaja

20 dag mąki pszennej

20 dag mąki gryczanej

olej do smażenia

szczypta cukru

szczypta soli

cytryna

kawior

 

Przygotowanie:

Drożdże, mleko, szczyptę cukru i soli wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać jajka i mleko. Dokładnie wymieszać. Powoli dosypywać mąkę pszenną i gryczaną. Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bliny smażyć na gorącej, wysmarowanej olejem patelni. Podawać gorące z kawiorem i wiejską śmietaną.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.