Gieno Mientkiewicz

Bliny serowo-ziemniaczane


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Bliny serowo-ziemniaczane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ugotowane i przetarte puree ziemniaczane z 1 kg ziemniaków

1 łyżeczka francuskiej musztardy (z całymi ziarnami)

10 dag sera Lazur

2 łyżki mąki

2 jaja

olej do smażenia

250 ml kwaśnej śmietany 18%

2 spore łyżki tartego chrzanu

olej i masło do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Zmieszać kwaśną śmietanę i chrzan na jednolity sos. Odstawić. Ser pokroić w drobną kostkę. Z puree, mąki, musztardy i jaj zrobić ciasto. Formować placuszki, nadziać serem, spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym na zmieszanym tłuszczu. Podawać na sosie chrzanowym.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.