Marieta  Marecka

Bitki wołowe ze śliwkami kalifornijskimi w winie


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z wołowiny

Bitki wołowe ze śliwkami kalifornijskimi w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g zrazówki (pierwsza krzyżowa)

250 - 300 ml czerwonego, wytrawnego wina

ok. 1 l bulionu wołowego

1 łyżeczka kminku

2-3 cebule

2 ząbki czosnku

200 g śliwek kalifornijskich

5 listków szałwii

1 łyżeczka majeranku

4 ziarna jałowca

2 listki laurowe

mąka pszenna do obtoczenia

sól

pieprz

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Zrazówkę kroimy w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1 cm.
Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar.
Rozgrzewamy olej na patelni i partiami smażymy mięso na dość dużym gazie, tak by szybko się zrumieniło z obu stron. Gotowe kotlety przekładamy do większego garnka.
Na patelni po wołowinie przesmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki, jak lekko zmięknie dodajemy śliwki i czosnek pokrojony w plasterki i smażymy 2-3 minuty, na koniec podlewamy ½ szklanki bulionu tak, by łatwiej zdrapać to co zostało na spodzie patelni.
Przekładamy całość do garnka z bitkami. Dodajemy przyprawy: kminek, jałowiec, liście laurowe i liski szałwii drobno poszatkowane. Dolewamy wino, resztę bulionu tak, by przykrył zawartość garnka. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy ok. godziny. Następnie dodajemy majeranek, sól i gotujemy przez kolejne 25-30 minut. Podajemy z kluseczkami lub kaszą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.