Marieta  Marecka

Bitki wołowe ze śliwkami kalifornijskimi w winie


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Bitki wołowe ze śliwkami kalifornijskimi w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g zrazówki (pierwsza krzyżowa)

250 - 300 ml czerwonego, wytrawnego wina

ok. 1 l bulionu wołowego

1 łyżeczka kminku

2-3 cebule

2 ząbki czosnku

200 g śliwek kalifornijskich

5 listków szałwii

1 łyżeczka majeranku

4 ziarna jałowca

2 listki laurowe

mąka pszenna do obtoczenia

sól

pieprz

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Zrazówkę kroimy w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1 cm.
Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar.
Rozgrzewamy olej na patelni i partiami smażymy mięso na dość dużym gazie, tak by szybko się zrumieniło z obu stron. Gotowe kotlety przekładamy do większego garnka.
Na patelni po wołowinie przesmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki, jak lekko zmięknie dodajemy śliwki i czosnek pokrojony w plasterki i smażymy 2-3 minuty, na koniec podlewamy ½ szklanki bulionu tak, by łatwiej zdrapać to co zostało na spodzie patelni.
Przekładamy całość do garnka z bitkami. Dodajemy przyprawy: kminek, jałowiec, liście laurowe i liski szałwii drobno poszatkowane. Dolewamy wino, resztę bulionu tak, by przykrył zawartość garnka. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy ok. godziny. Następnie dodajemy majeranek, sól i gotujemy przez kolejne 25-30 minut. Podajemy z kluseczkami lub kaszą.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Jesiotr w borowikach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada z sandacza
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
(odc.009) grillowany udziec jagnięcy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.