Brygida Kosel

Bitki wieprzowe duszone z cebulką

Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Bitki wieprzowe duszone z cebulką

odsłon: 152912

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


1 kg mięsa z szynki wieprzowej
4 cebule
sól
pieprz
kilka ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
mąka do obtaczania
olej

Przygotowanie:

Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i pokroić w poprzek włókien na kotlety. Dokładnie rozbić. Przed uduszeniem bitki obsmażyć. Obtoczone w mące mięso wrzucić na bardzo rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć dosłownie minutkę. Po obsmażeniu przełożyć bitki do garnka i dorzucić zioła: ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Podlać wodą, tak, by bitki się nie przypaliły. Poszatkowaną drobno cebulę dorzucić do duszącego się mięsa. Ogólna zasada jest taka, że kilogram mięsa dusimy około godziny. Bitki najlepsze są z kaszą gryczaną.

powrót

skomentuj przepis

#kzxx

05.03.2012 12:08


CYTUJ

bardzo dobre i proste. polecam

#Janusz Wichura

26.01.2012 22:04


Bronx

CYTUJ

prawie robi wielką różnice to raz, a dwa dla mnie to rewalacja wiec pysk kmiocie

#adas

24.01.2012 00:43


CYTUJ

żadna rewelacja - prawie jak gulasz .tylko mieso inne

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.