Tomasz Jakubiak

Bitki cielęce duszone w winno-kaparowym sosie z plackami z jarmużu i cukinii


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny

odsłon: 4012

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 sznyclów cielęcych

sól

pieprz

cytryna

główka czosnku

garść kaparów

szklanka mąki

olej

białe wino

natka pietruszki

placki:

2 żółte cukinie

cebula

4 liście jarmużu

cytryna

sól

ok pół szklanki mąki pszennej

jajko

olej

 

Przygotowanie:

Sznycle rozbij, dopraw solą, pieprzem i polej sokiem z cytryny. Pokrój czosnek i kapary w cienkie plastry. Bitki panieruj w mące i przysmaż na rozgrzanym oleju.
Zmniejsz ogień do minimum. Dodaj czosnek i kapary. Wlej białe wino tak, aby zakryło mięso i dodaj pokrojoną pietruszkę.
Idealnym dodatkiem do bitek będą chrupiące placki. Cukinie i cebulę zetrzyj na tarce i wsyp do miski. Dodaj posiekany jarmuż, sok z cytryny, sól, mąkę i jajko. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju. Bitki podawaj z chrupiącymi plackami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kotlety Pożarskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.