Anna Olson

Biszkoptowa babka z brązowym cukrem


Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

1 kostka miękkiego masła

2 szklanki brązowego cukru

1 szklanka cukru-kryształu

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

6 jajek o temperaturze pokojowej

3 szklanki mąki tortowej

½ łyżeczki soli

1 szklanka kwaśnej śmietany

¼ łyżeczki sody oczyszczonej



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 135 stopni C. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Za pomocą miksera zmieszać masło, oba rodzaje cukru i ekstrakt waniliowy aż masa stanie się puszysta

i delikatna. Stopniowo dodawać po jednym jajku, za każdym razem ucierając ciasto. Przesiać mąkę z solą. W oddzielnej misce zmieszać śmietanę z sodą. Dodawać na przemian mąkę i śmietanę do jajeczno – maślanej mieszaniny (mąka powinna trafić do ciasta na początku i na końcu), mieszając. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 135 stopni C, a następnie zwiększyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze ok. 40-50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu.



Glazura

6 łyżeczek cukru-pudru

2 łyżki masła

1 łyżka wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Roztopić dwie łyżki masła, podgrzać aż zbrązowieje i przesączyć przez filtr do kawy. Wymieszać je z sześcioma łyżeczkami cukru-pudru, odrobiną wody i wanilią. Jeśli polewa jest bardzo gęsta, dodać więcej wody. Ostudzić ciasto i polać je maślaną glazurą.



Wersja zmodyfikowana



ELEGANCKI DESER Z BRĄZOWYM CUKREM



ciasto biszkoptowe

1 świeży ananas

brązowy cukier do posypania



Przygotowanie

Upiec ciasto biszkoptowe według podstawowego przepisu. Ostudzić. Obrać i pokroić ananasa na plastry grubości 1 cm. Pokroić biszkopt w poprzek na równe plastry i wyciąć z nich kółka wielkości plastrów ananasa. Włączyć opiekacz na maksymalną temperaturę. Ułożyć biszkoptowe kółka na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na każdym kółku z ciasta położyć plaster ananasa i obficie posypać brązowym cukrem. Zapiekać przez 1-2 minuty, aż cukier się stopi. Natychmiast podawać, najlepiej z lodami.



©Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strucla z suszonymi owocami namoczonymi w winie lodowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

#alica

03.12.2011 18:41


wawa

CYTUJ

3 szklanki cukru na 3 szklanki maki ???
mam wrażenie, ze tem przepis jest zle przetłumaczony

#zbyszek846

14.03.2011 20:37


Szczecin

CYTUJ

To jest wręcz bajeczny przepis.Kto do tej pory nie miał przyjemności go posmakować niech żałuje i jak najszybciej naprawi ten błąd.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.