Bill Granger

Biszkopt z marakują


Przepis z programu Wakacje Billa
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Biszkopt z marakują
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g mąki pszennej

2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki skrobi kukurydzianej

4 jajka (w temperaturze pokojowej)

200 g drobnego cukru

30 g masła

200 g bitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Natłuścić dwie formy biszkoptowe o średnicy 20 cm. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i skrobię kukurydzianą i przesiać wszystko dwa razy. Ubijać jajka z cukrem przez około 7-8 minut, aż zgęstnieją i staną się niemal białe. Delikatnie wymieszać ubite jajka z przesianą mąką. Wymieszać stopione masło z 80 ml wrzątku i wlać do mąki z jajkami, delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na dwie formy. Piec 20 minut, aż nabierze złocistego koloru i zacznie odchodzić od formy. Wyjąć, studzić przez 10 minut w formie, a następnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Roztrzepać składniki polewy z marakui. Jeden biszkopt ułożyć na paterze lub talerzu i posmarować go bitą śmietaną. Przykryć drugim biszkoptem i posmarować wierzch polewą z marakui.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.