Marieta  Marecka

Biszkopt z galaretką i owocami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Biszkopt z galaretką

odsłon: 24558

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 jaja

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 op. cukru wanilinowego

1 łyżeczka dobrej esencji waniliowej

szczypta soli

2 galaretki

ulubione owoce

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Jaja rozbijamy do wysokiej miski i ubijamy z solą na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy miksujemy nadal. Dolewamy olej i esencję, nadal ubijamy na wysokich obrotach. Na koniec przesiewamy mąkę i na niższych obrotach miksera łączymy z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 25-30 minut (do suchego patyczka). Wyciągamy z formy, przewracamy do góry nogami, ściągamy delikatnie papier i studzimy, najlepiej na kratce. Przekładamy z powrotem do formy lub otaczamy blaszanym kołnierzem. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, choć ja dodaję mniej wody na 1 galaretkę 400 ml. Na wystudzonym biszkopcie układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretka i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.