Anna Olson

Biszkopt makowy

Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 3 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie

Biszkopt makowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

6 dużych jajek, żółtka oddzielone od białka

½ łyżeczki winianu potasu

½ łyżeczki + 1 szklanka cukru-pudru

1½ szklanki mąki tortowej

¼ łyżeczki soli

½ szklanki soku z cytryny

1 łyżka drobno otartej skórki cytrynowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 łyżki maku



Lukier

2 łyżki soku cytrynowego

1½ szklanki cukru-pudru, przesianego

1 łyżeczka drobno otartej skórki cytrynowej



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Ubić pianę z białka z winianem potasu. Stopniowo dodawać ½ szklanki cukru-pudru, ubić na sztywną pianę i odstawić. Przesiać pozostały cukier-puder z mąką i solą. W dużej misce zmieszać żółtka, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Dodać do tej mieszaniny sypkie składniki i wymieszać mikserem na gęstą, jednolitą masę (ok. 2 min). Dodać mak, zamieszać. Przełożyć do miski z ciastem 1/3 piany z białek i delikatnie wymieszać. Dodać resztę piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do 2 suchych foremek – keksówek o wymiarach 12 cm x 23 cm. Piec przez 45 min nie otwierając piekarnika, a następnie sprawdzić szpikulcem, czy ciasto się upiekło. Gdy szpikulec wbity w środek ciasta po wyjęciu jest suchy i czysty – ciasto jest gotowe. Oprzeć foremki z ciastem do góry dnem wewnątrz dużych misek i pozwolić ciastu ostygnąć i wysunąć się z foremek.



Lukier

Zmieszać cukier-puder z sokiem cytrynowym na gęstą, ale półpłynną masę. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, rozrzedzić go odrobiną wody. Polać ciasto lukrem.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.