MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Biszkopt makowy

Przepis z programu Na słodko 3 (odc.8)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie

składniki i przygotowanie:

Ciasto
6 dużych jajek, żółtka oddzielone od białka
½ łyżeczki winianu potasu
½ łyżeczki + 1 szklanka cukru-pudru
1½ szklanki mąki tortowej
¼ łyżeczki soli
½ szklanki soku z cytryny
1 łyżka drobno otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki maku

Lukier
2 łyżki soku cytrynowego
1½ szklanki cukru-pudru, przesianego
1 łyżeczka drobno otartej skórki cytrynowej

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Ubić pianę z białka z winianem potasu. Stopniowo dodawać ½ szklanki cukru-pudru, ubić na sztywną pianę i odstawić. Przesiać pozostały cukier-puder z mąką i solą. W dużej misce zmieszać żółtka, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Dodać do tej mieszaniny sypkie składniki i wymieszać mikserem na gęstą, jednolitą masę (ok. 2 min). Dodać mak, zamieszać. Przełożyć do miski z ciastem 1/3 piany z białek i delikatnie wymieszać. Dodać resztę piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do 2 suchych foremek – keksówek o wymiarach 12 cm x 23 cm. Piec przez 45 min nie otwierając piekarnika, a następnie sprawdzić szpikulcem, czy ciasto się upiekło. Gdy szpikulec wbity w środek ciasta po wyjęciu jest suchy i czysty – ciasto jest gotowe. Oprzeć foremki z ciastem do góry dnem wewnątrz dużych misek i pozwolić ciastu ostygnąć i wysunąć się z foremek.

Lukier
Zmieszać cukier-puder z sokiem cytrynowym na gęstą, ale półpłynną masę. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, rozrzedzić go odrobiną wody. Polać ciasto lukrem.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

skomentuj przepis >>