Biszkopt królowej Wiktorii z Limoncello

Przepis z programu Ideał (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Biszkopt królowej Wiktorii z Limoncello
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Biszkopt:

200 g masła o temperaturze pokojowej

200 g drobnego cukru

4 duże jajka albo 5 średnich, lekko rozkłócone

200 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny



Krem cytrynowy:

3 łyżki gotowego kremu cytrynowego lemon curd

2 łyżki likieru Limoncello



Krem mascarpone:

250 g mascarpone

185 ml śmietany kremówki

2 łyżki drobnego cukru

4 łyżki likieru Limoncello

150 g malin, lekko rozgniecionych

maliny i/albo jadalne kwiaty do przybrania

cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Lekko natłuść olejem dwie okrągłe foremki o średnicy 20 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Utrzyj masło z drobnym cukrem na jasną, puszystą masę – to potrwa 10 minut, jeśli używasz elektrycznego miksera. Dodawaj po jednym jajku, zdejmując masę ze ścianek miski za każdym razem i zwiększając obroty miksera. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj łyżką do utartej maślanej masy. Rozłóż ciasto do przygotowanych foremek i zrób pośrodku niewielkie wgłębienia, żeby ciasto równo rosło w czasie pieczenia. Piecz blaty 20-25 minut, aż będą złociste i sprężyste. Przestudź je w foremkach przez 5 minut, a następnie przełóż na metalową kratkę i zostaw, aż całkiem ostygną. Wymieszaj krem cytrynowy z likierem Limoncello i posmaruj obie warstwy biszkoptu. W osobnej misce albo blenderze wymieszaj mascarpone z nie ubitą kremówką, likierem i cukrem. Utrzyj krem starannie, aż będzie gładki i wmieszaj rozgniecione maliny. Posmaruj kremem mascarpone jeden z biszkoptowych blatów i przykryj drugim. Ozdób biszkopt malinami i/lub kwiatami i oprósz cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Powrót do czarnego lasu
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.