Martha Stewart

Biszkopt genueński z kremem z bezy szwajcarskiej i marakui


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Biszkopt genueński z kremem z bezy szwajcarskiej i marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

tłuszcz w sprayu

6 łyżek masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

5 dużych jajek

½ szklanki i 2 łyżki drobnego cukru

⅔ szklanki przesianej mąki tortowej

½ szklanki mąki kukurydzianej

krem z bezy szwajcarskiej i marakui

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ustaw kratkę na wysokości ⅓ od dołu. Natłuść okrągłą formę o średnicy 23 centymetrów i wysokości 8 centymetrów. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj ponownie tłuszczem. Odstaw.

W małym rondlu roztop masło na średnim ogniu i poczekaj, aż zrobi się brązowe, około 8 minut.

Następnie przelej masło do misy miksera. Do masła dodaj wanilię i wymieszaj.

Połącz jajka z cukrem w misie miksera. Postaw misę nad gotującą się wodą i podlewaj, bez przerwy mieszaj. Następnie wstaw misę do miksera i ubij mieszankę na wysokich obrotach, aż zrobi się lekka i 4-krotnie zwiększy objętość, co najmniej 5 minut. Dodaj 1 szklankę mieszanki jajecznej do roztopionego masła i odstaw na bok.

Wymieszaj mąkę tortową i kukurydzianą. Dodaj połowę mieszanki mącznej do mieszanki jajecznej i wymieszaj do połączenia się składników. Powtórz to samo z pozostałą porcją mąki. Dodaj mieszankę maślaną i całość przelej do przygotowanej wcześniej formy.

Wstaw formę do piekarnika i piecz na złoto-brązowy kolor, 20-30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, dopóki ciasto się nie upiecze. Jest delikatne i może opaść. Wyjmij ciasto z piekarnika, potem z foremki i przenieś na kratkę. Kiedy ostygnie, podziel na warstwy i przełóż kremem.

powrót

Podobne przepisy

Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.