Biszkopciki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Biszkopciki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

60 g mąki

60 g skrobi kukurydzianej

3/4 łyżeczki wodorowinianu potasu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 jajka (jajka i żółtka osobno)

155 g cukru

1/2 miarki dżemu malinowego

3/4 miarki bitej śmietany



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wyłożyć formę papierem.

Przesiać razem mąkę, skrobię kukurydzianą, wodorowinian potasu i sodę oczyszczoną. Rozdzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Dodawać cukier w 3 etapach, ubijając po każdym, do uzyskania gęstej lśniącej masy bezowej. Wmieszać żółtka po jednym. Przesiać suche składniki na masę, przegarniając ją łagodnie, żeby nie straciła objętości.

Nałożyć z rękawa cukierniczego bądź łyżką na blachę, pozostawiając dość miejsca, żeby biszkopciki się nie posklejały. Piec, aż staną się rumiane, 5 – 7 minut. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Lekko stwardnieją.

Przełożyć krążki dżemem malinowym i słodką bitą śmietaną waniliową. Odstawić na godzinę, żeby zmiękły (to ważne, gdyż początkowo nie będą odpowiednio gąbczaste). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.