Bistaya z gołębia

Przepis z programu W interesie mięsożercy
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Bistaya z gołębia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 gołąb

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli

imbir

2 jajka

1 łyżeczka skórki cytrynowej

1 filiżanka uprażonych migdałów

1 filiżanka uprażonych pistacji

uprażone płatki migdałów

2 filiżanki miodu

ciasto filo

cukier puder

cynamon

szafran

kurkuma

tymianek

natka pietruszki

kmin rzymski

kolendra

 

 

Przygotowanie:


Włóż mięso do garnka. Dodaj grubo posiekane: czosnek, cebulę, selera naciowego, marchewkę. Dołóż liść laurowy i zalej wszystko zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj danie na wolnym ogniu. Dodaj szafran, kurkumę, tymianek i kilka plastrów świeżego imbiru. Gotuj 40 minut. Wyjmij mięso i przelej trochę wywaru do drugiego garnka. Zredukuj go do odrobiny sosu. Podziel gołębia na kawałki i usuń kości. Mięso drobno pokrój i wrzuć do sosu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku i skórkę cytrynową z ćwiartki cytrusa. Do miseczki wbij jajka. Posól je, popieprz, wymieszaj i wlej do reszty. Podgrzej, aż wszystko zgęstnieje, wyłóż na talerz i schłódź. Upraż całe pistacje i migdały oraz płatki migdałowe. Drobno je pokrój. Rozłóż arkusz ciasta filo na natłuszczonej blasze. Posmaruj go masłem lub olejem. Na środku ułóż gołębią masę. Dodaj rodzynki, szafran, uprażone ziarna kminu rzymskiego i kolendry oraz orzechy. Przykryj to złożonym w pół natłuszczonym arkuszem i ułóż kolejną warstwę nadzienia. Polej ją miodem. Podwiń ciasto, tak żeby danie przypominało ptasie gniazdo. Twórz dowolną liczbę warstw. Na końcu owiń wszystko dwoma arkuszami natłuszczonego ciasta i wstaw na 12 minut do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Przed podaniem posyp danie cukrem pudrem, cynamonem, natką pietruszki i płatkami migdałów.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Udziec jagnięcy po grecku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Karkówka wolno pieczona
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.