Bisque ze słodkich ziemniaków, confit z grand marnier i owocu opuncji

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe

Bisque ze słodkich ziemniaków, confit z grand marnier i owocu opuncji
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

900 g obranych, słodkich ziemniaków

2 obrane marchewki

1 obrana cebula

2 łyżki oleju roślinnego

1½ -2 l wywaru warzywnego

240 ml tłustej śmietany

2 owoce opuncji

2 łyżki cukru

2 łyżki wody

sól i pieprz (do smaku)

grand marnier (do polania)



Przygotowanie:

Obierz i pokrój w dużą kostkę słodkie ziemniaki, marchew i cebulę. Smaż na oleju, na dużym ogniu. Po 2-3 minutach wlej 1,5 l wywaru, śmietanę, dodaj szczyptę soli i pieprz. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, gotuj przez 45 minut. W rondelku wymieszaj cukier i wodę, na silnym ogniu doprowadź do wrzenia i wyłącz. Obierz i pokrój w drobną kostkę owoc opuncji, dorzuć do syropu, pozostaw, żeby się macerowała. Gdy słodkie ziemniaki są miękkie, ręcznym blenderem zmiksuj je na gładkie purée przypominające gęstą śmietanę. Postaw na średnim ogniu i gotuj przez 20 minut, szumując. Jeśli jest zbyt gęste, dolej wywaru. Dopraw solą i pieprzem.



Podanie:

Do szklanki lub na talerz wlej zupę, przybierz kostkami owoców i polej grand marnier.



© 2012 J. Geoffrey Johnson

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.